Varför är iranierna inte liberaler?

Det undrar dagens ledare i DN. ”För oss i den liberala delen av världen verkar det orimligt att en majoritet frivilligt skulle rösta på Mahmoud Ahmadinejad.” Precis som jag påpekat tidigare, så har västmedia varit kedjad vid sina fördomar om hur världen borde vara i sin analys. Likaså har det varit med rapporteringen om Hugo Chavez i Venezuela – en svårighet att acceptera att en majoritetsbefolkning faktiskt önskar en annan politik än den som dikteras från västvärlden. DN pekar själva på att det faktiskt finns objektiva orsaker till att folk kan stödja Ahmadinejad. Han ”har gjort tillvaron enklare för fattiga och krigsveteraner. Som utlovat har han också höjt pensionerna”.

Men visst, det är mycket som pekar på att det trots allt förekommit en hel del märkligheter i valet – som att vinstmarginalen varit ungefär likartad över hela Iran.

6a00d8341c7ee953ef00e54f2bdb678834-800wi

Annonser

2 svar

  1. Jag blir väldigt förvånad när jag läser att de fattiga och sämre lottade mäniskorna i Iran är Ahmadinejads anhängare och röstat på honom. Om det är några som drabbats hårt av hans ekonomiska politik är just de människorna. Arbetare runt om i landet drabbats av massarbetslöshet och de som har arbete måste vänta länge för att få sina löner. När det gäller frihet är just arbetarna och deras fackliga representanter som förföljs och fängslas. Deras protester och strejker för bättre arbetsvillkor och högre löner kuvas. Transportarbetanas företrädare Mansour Asanloo sitter sedan två år tillbaka i fängelse och kollegornas protester och kamp för hans frigivning slagits ned. Fabriker runt om landet läggs ner pga den ekonomiska krisen och brist på pengar . Under Khatemis tid hade landet en stor reservvaluta men Ahmainejads styre har lett till att den krympt avsevärt eller har slösats bort på militären och Revelutionsgardet eller kruption till släkt och löjala politiker och tjänstemän. Oberoende ekonomer har kritiserat hans ekonomiska politik och varnat för dess katstrofala följder för medborgarna särskilt de sämst ställda. Det är därför har även hans anhängare och frontfigurer hos det konservativa lägret visat öppet sitt missnöje och vägrat stödja Ahmadinejads olika ekonomiska förslag. En av de är parlametets talman Ali Larijani som tillsammans med många andra ledamöter öppet motsat sig det rådande ekonomiska läget i landet och detta trots att den stora majoriteten i parlamentet är anhängare av landets anliga ledare Khamenei! Visst har han genom att dela ut generösa bidrag till en del av de fattiga kunnat få en visst stöd bland de, men den har ättis upp av den skyhöga inflationen som skjutits i höjden under de senaste åren.

    • Du har säkert rätt. Jag är medveten om att Irans arbetarklass varit under hårt tryck. Men frågan är vad de så kallade reformvännerna ställer som alternativ. Vill de bygga ut den sociala omsorgen, erkänna fria fackföreningar och höja lönerna? Med tanke på att de utgörs av affärsmullor som Rafsanjani så är det förmodligen inte så troligt.

      Därför kanske det inte är omöjligt att folk trots allt röstar på Ahmadinejad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: