Klent av Göran Rosenberg!

Jag har alltid uppskattat Rosenbergs prövande problematisering av samhällsföreteelser. Även hans intellektuella hederlighet, något i samtiden ytterst sällsynt. Men i sin kritik av Humanisternas kampanj skjuter han över målet och i svaret på Christer Sturmarks förtydligande går han inte ens i svaromål utan för ett allmänt hållet resonemang om ateism som ”tro” och icke förståelse för religiösa uppfattningar.

Problemet är att religiösa föreställningar även i Sverige år 2009 har ett företräde framför andra trossystem med likvärdig intellektuell trovärdighet. Varför bemöts inte tron på att en gladlynt skäggig man med oändligt stor julklappssäck med samma ödmjukhet och respekt?

pernilla_tomtenMin dyrkan!

Enligt uppgift anser sig halva riksdagens ledamöter säga sig ha en tro (på att en man för 2000 år sedan föddes utan  att ha föregåtts av sedvanligt könssamvaro, reste sig från de döda och steg till himlen där han förenades sig med sig själv som treenighet). Skulle andra halvan påstå att 911 var ett insiderjobb, att delar av den amerikanska regimen medvetet sprängde World Trade Center skulle det bli ett himla liv. Deras trovärdighet skulle skjutas i sank. Detta trots att sannolikheten för detta är större än att det existerar en allgod, allvetande och omnipotent (allsmäktig) Gud som sneglade förstrött på förintelsens bolmande ungnar. För det finns trots allt fakta och en del märkligheter kring 911-härvan som pekar på detta (inte mycket men dock).

När det gäller Gud finns inget annat än tro.

Att Inga-Lina Lindqvist på Aftonbladet ger sig in i debatten med det mest märkliga inlägget jag läst på länge gör inte det hela  bättre. Nehä, att boljevikerna inte lyckades jaga ”de troende tillbaka till spisen” 1917 innebär att Humanisterna ska dra sig tillbaka och inte ta en debatt om religiösa uttryck i det offentliga livet. Men då måste jag påpeka för Inga-Lina att det fungerade rätt bra i DDR – det område i världen som är än mer sekulärt än Sverige och runt 60 procent ser sig ateister. Trägen vinner.

Annonser

2 svar

 1. Helt rätt av dig. Jag håller fullständigt med, och fattar inte hur de olika religionerna har mer trovärdighet än att en amerikansk president skulle vilja starta ett krig mot islam(jag antog att det var denne teori om insiderjobb du syftade på).
  Jag blir verkligen rädd när jag ser att det faktiskt finns utbildade människor som inte håller med om att inte tro på det som inte är bevisat.

  Det känns som denne kampanj är helt berättigad och jag är helt extatisk över tanken att folk äntligen börjar se lite ateistiska tankar i allmänheten.

  Väl skrivet

  • Nu tror jag givetvis inte på att de fällde WTC internt – även om det passade väl in i Project for the New American Centurys behov och tankar.

   Men sannolikheten (och rimligheten) är ju trots allt större för det än att Jona levde i en fisks mage i tre dagar och fyra nätter 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: