Vems blodsoffer?

Det här med vems perspektiv journalister tar kan ibland bli så övertydligt att man inte ens märker det. Men när Anders Bolling på DN är i farten igen måste vi givetvis presentera en fin godbit från rapporteringen om Peru.

”Det har krävts blodsoffer. Inte ens under de värsta åren av terrorism från den maoistiska gerillan Sendero Luminoso på 1980- och 1990-talen dödades så många poliser vid ett och samma tillfälle.”

Under denna konflikt, strök i runda tal 30 000 människor med. Huvudsakligen fattigfolk på landsbygden trängda mellan maoisterna och statens terror. Men nej, på DN räknar man blodsoffer bland polisen.

peru - lamaPeruansk terrorist?

Annonser

2 svar

 1. Nej, det är möjligt att jämförelsen får läsare att bli konspiratoriska, och då är det inte så lyckat. Det där med vems parti journalister tar är oftast hjärnspöken. Om du på fullt allvar tycker att journalister ofta tar polisers och militärers parti mot civilbefolkningen i konflikter runt om i världen tycker jag du läser tidningen slarvigt.
  För övrigt vore det intressant att veta vad du menar med att jag ”är i farten igen”.
  mvh,
  Anders B

  • Det finns säkert de som tror att journalister driver vissa teser på konspiratoriskt manér. Jag hör dock inte till den skaran, utan det sker på ett djupare mer omedvetet plan där man ständigt hamnar på ”maktens” sida och agerar som dess megafon, tar deras perspektiv och återger (och anammar) dess världsbeskrivning. Hela den här sidan är ägnad åt just detta – hur begreppen, perspektiven, formuleringarna är extremt tendensiösa i normalrapporteringen.

   Noam Chomsky hamnade i debatt med en journalist från The Nation som blev upprörd över att han uppfattade det som att Chomsky menade att han var styrd och manipulerad. Svaret var kort och koncist. Nej, det är tvärtom – du skulle aldrig ha den positionen du har om du tyckte annorlunda.

   Med i farten igen så syftar jag på en annan artikel jag kommenterar https://messmedias.wordpress.com/2009/06/16/vada-moldavien/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: