McChina rycker framåt!

På DN bryr man sig om arbetares rättigheter i den tredje världen när Kina expanderar. Lustigt med tanke på att de aldrig annars gör det. Eller gör de verkligen det?

”Den som hatat de amerikanska multinationella företagens närvaro ute i världen har goda skäl att fundera på vad världen riskerar att få istället”. Det är med andra ord inget DN kommer bry sig om, eller?

Genom att beskriva västvärlden som en naiv spelare där biståndsprojekt inriktade på ”mer eller mindre omöjlig” demokratiutveckling dominerar förstår man att de satt och sov på lektionerna i statsvetenskap. Bortsett från de marginella, nordiska länderna och Holland är biståndspolitiken en integrerad och underordnad del av Förenta Staternas, Frankrikes och Storbritanniens säkerhets-, utrikes- och handelspolitik. För att ta tre exempel. Israel, Colombia och Egypten är de tre länder som tar emot mest bistånd från USA – och respekten för ”mänskliga rättigheter” frodas där?

confiscated_landRespect

Att en dominant kapitalistisk aktör byts ut mot en annan kan ju kvitta, för dem på botten.  Även om man förstår att det finns en fördel i att skifta till en (Kina) som inte lägger sig i hur stora de offentliga utgifterna är (på gott och ont).

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: