Att fara med osanning

I anslutning till en artikel i DN av Annika Carlsson där socialförsäkringsministern åter vill sila mygg publiceras en så kallad Guide. Den påstår att svinnet inom välfärdssystemet uppgår till runt 20 miljarder och att hälften är ”fusk”.

Vad som inte framkommer är att detta motsvarar ca 2 procent av de totala utbetalningarna om ca 520 miljarder kronor, enligt Riksdag & Departement. Svinnet på en vanlig ICA-butik är högre. Ur ett internationell perspektiv är detta en försvinnande liten andel.

Vad som inte heller påtalats är hur dessa siffror tagits fram. Man låter nämligen några så kallade experter uppskatta (läs: gissa) en summa, sedan drar man ett genomsnitt. En gissar fem, en annan 30 och så vips har man ”18-20 miljarder”. Kritiken har varit svidande. Dessutom för att siffrorna varit överdrivna.

Men detta redogör DN som en sanning, även om brasklappen ”uppskattningsvis” läggs in så man själv står fri från skuld.

Annonser

2 svar

  1. Glöm inte att en stor del av de felaktiga utbetalningarna säkert har sitt ursprung i felhantering av personalen på myndigheterna i fråga.

    • Lite otydligt från min sida, men det är vad den andra halvan av svinnet handlar om.

      Undra om de ansvariga tjänstemännen ska åläggas böter för även detta, kan man undra? Upprätta en hel stab som kostar mer än de tar in som var den senaste given från försäkringskassan(?).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: