Madoff (var) en hjälte!

Beskrivningen av 500 miljardersbluffaren Bernard Madoff är mycket komisk.

– Seriemördare har kontroll över människors liv och död, de spelar Gud…Madoff gör samma sak, han spelar en finansiell gud med makt över människor och dess pengar, säger FBI-agenten och experten på gärningsmannaprofiler Gregg O McCrary till New York Times.

Hans tilltag att bränna upp rika kändisars pengar renderade 150 år bakom lås och bom. Men fram till avslöjandet var han en hjälte – en selfmade man. Det där undantaget som bekräftar regeln om den amerikanska drömmen (den faktiska sociala rörligheten är mycket högre i Sverige än i USA).  Men nu jämförs han med seriemördare.

I princip gjorde han bara vad alla andra finansfurstar gör när de leker Gud med våra pengar på börsen, men han drog det ett steg längre. Men principen är densamma – pyramidspel som kräver nytt bränsle för att brasan ska leva. Varför tror ni vi tvingas tvångspara på börsen?

4-pyramids-gizaGe oss rediga pyramider istället!

Just det.  Madoffs kreativa verksamhet skapade inget värde, men det gör inte den den dagliga kommersen på börsen heller. Mat skapas på åkern, bilar i fabriker och operationer på sjukhus. På börsen skapas bara luftslott.* Allt är en illusion – men det skulle aldrig ekonomisidorna våga skriva, för då skulle de ju förlora sin egen utkomst.

Inte bra ju.

*Envist fortsätter medierna att beskriva Madoffs kunder som ”investerare”. Ett direkt felaktigt påstående, de är spekulanter. När man investerar tillför man resurser, spekulanter på börsen säljer och köper värdepapper av varandra i sluten cirkulation (bortsett från marginell nyemittering). Dessutom måste ju hans kunder trott på tandfén om de verkligen trodde hans kunde trolla fram en jämn avkastning på spekulation om 15-20 procent år för år.

Annonser

4 svar

 1. Han beskrevs som ”pure evil”, det kan man ju fundera över.

  • He He! Hörde det på Aktuellt i går.

   Josef Fritzl och Dr Mengele släng er i väggen här kommer Bernie Madoff med egen fil till helvetets portar!

 2. Helt rätt ang. börsen, en ren begagnad marknad för ägareandelar.

  Obegripligt att VDar som skall ansvara för den operativa verksamheten belönas efter hur börskursen rör sig. Krav på ständigt ökade vinster. Ett företag som överlever och vissa år går +-0 är inget för börsen! Fastän det då under året givit sina anställda och deras familjer försörjning!

  Alla vinster som inte behövs skall fonderas för att nyttjas de år då företaget, liksom vädret inte blir bättre varje år går inte alltid företag med vinst. Men att spara i ladorna för de magra åren är vist. Det har alltid förekommit konjunkturväxlingar i historien. Se 3 Mosebok kap. 25. Ang regler för affärer och jordbruk, skuldsanering m.m.

  Generalfelet idag är att SKULDSÄTTNING blivit en industrigren, likt tillverkning av bilar, truckar, datorer etc.
  Inte förräns världen inser att finansieringsväsendet/bankerna är till för att BETJÄNA företag och privatpersoner, inte suga ut dem och ta över dem genom skuldsättning och reversskapande.

  De företag/ägare som skippat börsen har visat större ansvar och långsiktighet och trots detta blivit hyfsat rika, men av svenska skattemyndigheter tvingats i exil så att deras rikedomar ej kan fungera som såddkapital i vårt hemland. (Fam. Rausing – Tetra Pak, Ingvar Kamprad och IKEA m.fl.)

  • Helt rätt! I dagens kapitalism har börs och banker ingen reell betydelse, endast en sektor som tjänar pengars på spekulation och räntegap (på andra företags och medborgares bekostnad).

   Kapitaltillförsel till företag sker nästan alltid utanför börsen som därmed förlorat sin klassiska funktion. Som jag ser det kan den avskaffas i dess nuvarande form. (Eller återgå till dess roll före 1980).

   Likaså kan bankväsendet överföras i offentlig kontroll, för det är precis som du säger – dess funktion är att stödja det egentliga produktiva näringslivet – inte vara en egen (parasitär) bransch som binder upp folk och företag i evig skuld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: