Obegriplig rapportering

Vill man förstå omvärlden är man ständigt tvingad att läsa mellan raderna, förkunskapskravet är egentligen ohyggligt stort för att man verkligen ska kunna begripa.

Ta gårdagens Rapportsändning klockan 1800 där de behandlade militärkuppen i Honduras. Det var bara en meninglös beskrivning av vad som hänt – inte ett ord om varför. Typisk rapportering där man fokuserar på händelseförlopp men ignorerar orsak och samband. Ständigt hänger man upp sig på vad politiker säger och påstår men sällan vad de har för dold agenda (men som ofta är uppenbar).

I DN försöker sig Eric de la Reguera på en analys, men fastnar främst i den formella biten om folkomröstningens legalitet och förvandlar en utpräglad strid mellan hög och låg till en konstitutionell fråga. Sittande presidents vandring åt vänster har utmanat den gamla eliten och det straffas han för nu, på samma vis som Hugo Chavez försökte ersättas i en statskupp år 2002.  De mäktiga intressena i landet (inklusive högsta domstolen som knappast är en ”neutral” aktör) vågade inte riskera ett presidentval där Manuel Zelaya kunde omväljas.

– Militären och de rika i landet är livrädda för förändringar, säger Håkan Eliasson [bosatt i Honduras], som är väldigt kritisk till hur de privata medierna har rapporterat om Zelayas politik och valprojekt.

Manuel_Zelaya_with_George_Bush_September_18,_2006Manuel skulle nog inte bytt vänner…

Annonser

2 svar

 1. Märks att inga sydamerikaner skriver här, nåväl, nu har ni en. Jag anser att sydamerika är under ett uppenbart hot idag, från vänstern. ”Vald” diktatur, där statscheferna evigt ”väljs” in i sitt ämbete (Chávez) håller på att förinta sydamerikas demokratier. ”Statskuppen” i Honduras genomfördes av parlamentet och militären mot det hot som presidenten utgjorde. Han ville á la Chávez låta sig omröstas och omröstas in i sitt ämbete. Det är inte demokrati, i synnerhet inte när alla dessa länder (Venezuela, Bolivia, etc) samarbetar öppet med Iran , Nordkorea och Kuba. Viva la verdadera libertad! Vivan los pueblos sudamericanos!

  • Du menar att när en president eller statsminister blir omvald så är det diktatur?

   I så fall rekommenderar jag att du flyttar från Sverige, för här var Tage Erlander statsminister i 22 år. Och för Guds skulle flytta inte till Finland, där är diktaturen ännu värre – Urho Kekkonen var president i 25 år! 😉

   Spanien samarbetar ”öppet” med Kuba. Sverige samarbetar ”öppet” med Kina. Förenta Staterna samarbetar ”öppet” med Saudiarabien – vad bevisar det?

   Jag vet ärligt talat inte vad det är för ”demokratier” som håller på att förintas, kan komma på en – Costa Rica.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: