Hans Bergström – docent i ideologiproduktion?

Det här med akademiska titlar är överreklamerat. Det är snarare ett bevis på att man kan hantera teori- och metodavsnitten och sedan håller sig inom de dominerande skolbildningarna när man ska klättra.*

När Hans Bergström drar en lans för ”vetenskapens öppenhet” och ”nya fakta” slår han knut på sig själv. Givetvis är det så – men varför sysslar han då med ideologiskt snömos när han vill se en mer balanserad syn på ”klimathotet”?

”Forskare måste kunna fortsätta att öppet undersöka frågor av det slag Marian Radetzki och Nils Lundgren reser i sin artikel i det kommande numret av Ekonomisk Debatt.”

Sedan när blev dessa ekonomer experter på klimatfrågan? Vänd på det! När får vi se en historiker lyftas fram i ekonomiska spörsmål (och tas på allvar)? Men tydligen är ekonomer allkonstnärer, medan alla vi andra inte vet ett dyft om ekonomi.

”Svärmare av olika slag, handels- och marknadshatare, alla de som på ideologiska grunder anser sig veta exakt hur hela världen bör organiseras enligt deras plan – får nu luft under vingarna.”

Hm. Var det statsvetenskap Docenten verkade inom? Är det inte just det som är grundbulten inom den liberala demokratin – att olika ideologiska rörelser debatterar och tar strid för sin syn på hur samhället vore planerat. Att ”liberalen” Bergström missade John Stuart Mill? Illa. Illa.

john-stuart-mill1Nu är jag besviken på dig Hans…

Sedan tar han exempel på vad denna ”frälsningsatmosfär” medfört. Nämligen ”miljöbil[ar]” på etanol och det ”europeisk[a] system[et] för utsläppsrätter”. Jag undrar vad det kan vara för svärmare som driver frågan om miljöbil på etanol? Kanske marxisten Andreas Malm? Snarare Maud Olofsson. Och ett marknadssystem för utsläppsrättigheter, kan det återigen vara  ”marknadshataren” Malms påfund? Suck.

Sedan ondgör han sig även över det faktum att ”[d]et är en svår uppgift att värna forskares frihet och civilkurage i ett samhällsklimat med utrymme bara för en sanning hos forskningsfinansiärer.”

Nu börjar det bli roligt. Här har vi under 30 års tid levt under den neoklassiska skolbildningen inom ekonomi, fram till dess verkligheten kom i kapp teorierna i höstas så har ingen annan ”sanning” släppts fram (den som Radetzki predikat). Var var Bergström då?

* Biologister och marxister göre sig icke besvär inom genusvetenskap respektive nationalekonomi.

Annonser

4 svar

  1. […] Samma skit här som där undrar om Bergström har missat John Stuart […]

  2. Vilken titel är det nu Al Gore har? Klimatolog? Kvartärgeolog? Astrofysiker? Javisst ja, politiker var det ju.

    • Och sedan när har jag anfört Al Gore som expert på någonting?

      (Sedan verkar du missa att det just är politikernas ”roll” att driva opinion kring frågor i stort och smått.)

  3. […] Jämtin. Han uppskattar inte att folk hyser andra åsikter än de egna. Så det verkar som han fortfarande inte har läst liberalen John Stuart Mill. För han gör ett utfall där han menar att Jämtin intar den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: