Myter om knarket

Det har rapporterats mycket om det pågående knarkkriget i Mexiko. Nu menar  DN: s Eric de la Reguera att konflikten har gått in i ett nytt skede när La Familia riktar sina attacker direkt mot staten. Det är ju ingen nyhet att kriminella nätverk förklarat krig mot staten, nu senast häromåret i Italien eller det utdragna kriget mellan kartellerna i Colombia och regimen.

Nyhetsrapporteringen från Mexiko har fått en egen dynamik likt konflikten i sig, som påminner mycket om ännu-en-bomb-i-Bagdad syndromet. Som inte fyller någon begripligörande funktion alls. För vad sällan eller aldrig nämns är faktiskt orsakerna bakom de hårda striderna i den centralamerikanska republiken. Att det i mycket är en konstruktion.

Thord Modin chef för rikskriminalens underrättelsesektion understryker just detta, att det var ett medvetet val av sittande president Felipe Calderon. Hans presidentseger 2006 accepterades inte av oppositionen och landet förlamades. För att skifta fokus förklarade han krig mot knarkmaffiorna – ett helt vansinnigt företag enligt Modin. Men det fyllde sin funktion och Calderon kunde fylla ut hela presidentstolen, till priset av tusentals döda på gatorna och en alltmer upptrappad konflikt som snarare har ökat korruptionen och smulat sönder samhällets institutioner.

cocagrowingProduktionen rör på sig

Sedan Förenta Staterna inledde sitt krig mot knarket på 80-talet har varken produktion eller konsumtion minskat  trots att åtskilliga miljarder dollar har gått till vapen, utbildning, övervakning och besprutning. Men så länge de komparativa fördelarna styr och efterfrågan består kommer odlingarna fortgå.  Detta har tre före detta presidenter insett och menar att det är dags att gå andra vägar. Satsa på grundläggande mänskliga behov och legalisering.

BlackHawk Helicopter Fumigating.img_assist_customSnygg. Men inte direkt effektiv…

Men det begriper ju var och en att det inte går att vinna ett sådan krig med polisiära resurser. För var gång du gör ett beslag och dränerar marknaden ökar priset som lockar nya entreprenörer. Detta gäller även Sverige och är egentligen ett oerhört slöseri med resurser som kastas ut på meningslös ”knarkbekämpning” i en evig kriminalroman som aldrig kan vinnas. ”Det narkotikafria samhället” är en illusion som bara sprider dimridåer kring knarkets samhällleliga dimensioner. Snarare fyller det en funktion för politikerna som kan sprida en retorik om hårda tag och ge ett sken av handlingskraft.

Precis som Calderon i Mexiko, men modell small idisslar justitieminister Beatrice Ask vidare. Medan folkhälsominister Maria Larsson skämmer ut sig fullständigt i en debatt på P1. Medan däremot Frihetsfrontens ordförande Henrik Alexandersson ger en klart mer nyanserad bild av verkligheten och problemet.

Nu har amerikanska kongressen beslutat att utreda ”kriget mot knarket”. Som pågått snart i 30 år och egentligen bara flyttat runt produktion och distribution.

Annonser

6 svar

 1. Helt narkotikafritt samhälle må vara en illusion, men nog går det att minimera tillgången till tyngre droger. Tyvärr blir det svårt att förbjuda nikotin och alkohol då ”den dumma massan” inte skulle acceptera att deras favoritdroger förbjuds (hur många miljoner som än dör per år).

  Utbilda barnen, ställ krav på föräldrar (något som uppenbarligen inte sker idag). Den yngre generationen (även de svenska barnen) i Sverige uppför sig extremt korkat, främst pga Göran Perssons EU-anpassade skolreform och oerhört urusla föräldrar som anser att spy ut PK är viktigare än att ta sitt ansvar som förälder och faktiskt uppfostra barn.

  Människan har mer gemensamt med hundar än katter i detta avseende. För att få en katt att uppföra sig dåligt så måste man vara konstant elak mot katten, låter man katten vara så blir den helt ok. För att få en hund eller människa att uppföra sig dåligt så behöver man bara låta hunden/människan vara, så beter den sig rent naturligt som vilken arab/afrikan som helst. De föräldrar som inte tar sitt ansvar borde fråntas sitt ansvar och/eller få sitta en stund på anstalt för att förstå vad de ställt till med.

  Om det var för långsökt så var poängen att väl fungerande människor sällan ter sig till droger (det är ren lögn att ”det kunde vara du”).

  Sen stenhårda straff (typ Indonesien/Singapore) för våra berikande knarklangare. Om du åker fast med en buske khat, kör ut ”personen” till mitten av Östersjön och lämna av honom där. Ta-da, problemet löst i det fallet. Det kanske inte avskräcker nästa person i första taget, men den personen kommer garanterat inte begå något brott igen.

  • Strategin med hårda straff har enbart fått effekten att fängelserna är överfulla. I USA har antalet fångar fyrdubblats sedan 1980 och har passerat två miljonersstrecket – genom att radikalt höja straffet för (vissa) knarkrelaterade brott. Det har inte löst någonting. Det är uppenbart ett socialt problem – knappast en fråga om uppfostran.

   Du menar att (den förvisso korkade) kommunaliseringen av skolan har lett till drogmissbruk..?

   Jag vet inte vad du menar med “väl fungerande”? Alkohol används ju av de flesta, som du själv påpekar.

   I Kina och Iran avrättar de knarkhandlare på löpande band – som sagt, det löser ingenting. Skiten fortgår.

 2. Håller med bloggaren.
  Kriget mot narkotika är och kommer alltid att vara i princip verkningslöst. Den illegala narkotikahandeln är dessutom i särklass den största inkomstkällan för den organiserade brottsligheten, något som skulle kunna försvinna med en liberalare lagstiftning.
  Man borde istället börja titta på orsakerna bakom att folk söker sig till narkotika, som socialt utanförskap mm.
  I slutänden tycker jag att det handlar om frihet också, att man borde få avgöra själv vad man vill göra med sin kropp när man är myndig.

  • Ja de frågorna är faktiskt kopplade till varandra – missbruk (av vad slag) är ju oftast kopplat till sociala omständigheter som kunde varit ett (valt) bruk under andra omständigheter.

   Men frågan är knivig – vad vi vet är att det uppenbarligen inte fungerar med ”hårda tag”. Det kostar bara en massa pengar.

   Loreta Napoleoni visar i Oheligt krig: den moderna terrorismens ekonomiska rötter hur knarkpengar, terrorgrupper, säkerhetstjänster och skatteparadis flyter samman i en grå sörja där alla har intresse av att bevara allt som det är för att de tjänar på det. Knarkpengarna är smörjmedel som kan användas utanför budgetkontroll och övervakning till mutor, attentat och statskupper. Mycket praktiskt för att både välta regeringar och sälja affärskontrakt.

 3. Lite om droger här

 4. Sexkjøpforbudet er faenmeg noe av den værste dritten dere har eksportert til Norge. Virker mot sin hensikt og stigmatiserer halve befolkningen på feil grunnlag.

  Jeg trodde vi var kvitt den dobbeltmoralske moralistdritten deres ved unionsoppløsningen, og fortsatt 100 år etter driver dere og skaper faen.

  Ikke prøv å stoppe Norge når vi skal legalisere hasj !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: