Frihandel för vem då?

Dagens Nyheters ledare travar på i samma frihandelsspår som vanligt. När de i dag diskuterar EU: s jordbrukspolitik som än en gång stödköper livsmedel för att hålla jordbruket om ryggen. Det gamla vanliga argumentet om att ”[b]önder utanför EU får då en verklig chans att konkurrera” och att det är ”[s]ärskilt bönder i utvecklingsländerna som drabbas” upprepas som ett mantra.

Frihandel har bara ett egenvärde för en predikant. Frågan är långt mer komplicerad än så. Vad svenska forskare har påpekat är att om man skrotar nuvarande system så ryker även de avtal som fattiga länder har med EU. En ren frihandelspolitik skulle tvärtom gynna länderna på en mellannivå som Brasilien och Argentina, medan småbönder i före detta kolonier till Frankrike och Storbritannien inte skulle ha en chans att kunna konkurrera då de varken har tillgång till teknologi och kapital Dessutom agerar många stora företag från den rika världen genom dessa länder på mellannivå och skulle förstärka denna process.

Det är nog dags att DN och andra frihandelsvänner slutar med plakatpolitik och inser att världen är lite mer komplex än att ”en mer marknadsliberal linje” åt alla lycka bär.

Artikel i ETC som bekräftar och diskuterar ovanstående.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: