Tjat om extremister

Hur var det nu? Kalla saker och ting vid deras rätta namn. En tomte är en tomte och en nazist är en nazist. Men tydligen inte helt enkelt för åklagarmyndigheten i Nürnberg. Börjar man skära i yttrandefriheten får man den här typen av absurda situationer.

Sedan blir det än mer tokigt att benämna en trädgårdstomtes eventuella nationalsocialistiska sympatier som ”extremistiska” i dess egna hemland! (Man glömmer lätt att nazisterna fick som mest 37 procent i ett ”fritt” val).

Eller är det ett långsökt skämt med syfte på extremiteter och den höjda armhälsningen? Förmodligen.

NaziSanta1944Ja ja, ska vara snäll!

4 svar

 1. Tyskland är ett stort dårhus. Många folk vörfäxlar hänster med vöger. Men det finns i Sverige ochså, eller hur.

  • Hela världen är ett dårhus! 🙂 Men tyskarna på sitt eget vis 😉

 2. Att censurera konstverk med hänvisning till olika förbud är inte okej.

  Samtidigt tycker jag det högst beklagligt att inte de strama tyska lagarna finns här, nynazisterna och deras ideologiska släktingar inklusive Sverigedemokraterna är avarter som inte borde vara tillåtna. De lagar som finns i Sverige (mot uniformer, symboler etc) räcker inte alls till för att motverka olikhetsförakt och rasism.

  • Det är en tudelad fråga. Dels så handlar det om att inskränka ”yttrandefriheten”. Problemet är inte gränsdragningsproblematiken – den finns alltid överallt. Från läkemedelsdefinitioner till hastighetsbestämmelser. Men jag har verkligen inte lust att överlåta det åt dels vissa politiker och sedan åt polisen att avgöra det. Statsmakten har en tradition att gärna använda lagar som stiftas – ofta som de inte ens var tänkta att användas. (Se bara hur Storbritannien använde nya anti-terroristlagar(!) för att frysa isländska tillgångar under finanskrisen).

   Sedan tror jag inte det är särskilt effektivt. I Tyskland har till exempel NPD haft stora framgångar. Man kan inte förbjuda åsikter. Istället får man se vad som ligger bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: