Olycka på väg till Gotland – Sverige utlyser undantagstillstånd…

Helt ärligt. Vem bryr sig? Det finns ingen proportion i nyhetsbevakningen. En handfull personer har plåstrats om och världen stannar på redaktionerna Sverige runt. 8 timmar efter kollision har Rapport personer på plats som som gör  likt DN helt meningslösa intervjuer av passagerare som givetvis inte har en aning om vad som egentligen hänt eller varför*.

De enda som har ett intresse av det här är journalisterna. Det passar perfekt. Det är billigt (inget dyrt grävande). Det är oproblematiskt (man slipper ställa makthavare till svars). Det är dramatiskt (hysteriska passagerare och stora båtar). Sedan kan man göra en spinn på det. Program om programmen. Och avsluta med en indignerad diskussion om att man exploaterat ”offren”. Sedan kan allt börja om från början med en ny olycka/tragedi/kriminalfall.

Jag vägrar tro att det inte fanns något mer relevant att ta upp som hänt eller pågår i världen. Själv läser jag att ett bolag i Venezuela tagit fram en fullgod mobil med radio, kamera och mp3-spelare för att säljas till de fattiga massorna för endast 15 dollar stycket. Jag tror faktiskt det har bra större påverkan av utvecklingen i världen än att två gotländska färjor brakar in i varandra.

Men kanske inte lika dramatiskt.


* Om utredningen finner att styrman var berusad eller att man brustit i säkerhetsföreskrifterna för att spara pengar (som var den egentliga orsaken till Exxon Valdez haveri 1989) så kan jag begripa varför man slår upp det.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: