Marxisten Dalai Lama

Den nobelprisvinnande mysgubben Dalai Lama är alla favorittomte. Vad som sällan klargörs är att den religiöse ledaren är marxist.  I en intervju med Stina Dabrowski så menade han att hans dragning åt det marxska perspektivet byggde på dels analysen av kapitalismen (ett omoraliskt system) och dels ateismen. Det sistnämnda gör det än mer komiskt – med tanke på alla medelålders frånskilda damer som traskar i hans new ageinspirerade fotspår.

Så att han är ute och gnäller över spekulationen inom finanssektorn är ju inte helt oväntat.

6bf44db02a356533Det trodde ni inte, va?

4 svar

  1. http://www.clarte.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=26

    Intressant text som stödjer din kritik.

    • Tack för länken!

      Har själv skrivit ett universitetsarbete om hur den japanska zen-buddhismen legitimerade den japanska imperialismen.

      (Kontentan: japansk Zen är den högsta formen av buddhism, buddhism är fred och harmoni, sprider Japans militär japansk zen över världen uppnås evig fred och harmoni. Tada! Klassiskt ändamålet helgar medlen filosofi, men i munkdräkt).

      Finns en del matntyttigt i Zen at War av Brian Daizen Victoria.

  2. Traskar i hans fotspår? De slutar traska på egna ben och kastar sig raklånga på marken framför denna fredsapostel, som gör den stora insatsen för världen genom att fara runt och tala om för folk att det skall vara snälla.
    Hans titel, ”Dalai Lama” betyder ”Mycket Stor Moder.” Trots detta gender-perspektiv är han homofob. Kallas, med darr på rösten, ”Hans Helighet” av sagda damer som, tyvärr, inte har tankefrihet nog att genomskåda honom. Vad skulle han vara utan dem och deras vördnad?

  3. Intressant. Det han säger är förvisso tänkvärt, men vad gör han? ”Vackra ord utan handling är som en blomma som ej bär frukt” Dhammapada, en buddhistisk grundskrift.

Lämna en kommentar