Bergströms villfarelser

Hans Bergström är uppretad på Carin Jämtin. Han uppskattar inte att folk hyser andra åsikter än de egna. Så det verkar som han fortfarande inte har läst liberalen John Stuart Mill. För han gör ett utfall där han menar att Jämtin intar den ”extrema positionen” att man inte ska får göra vinst på allmänna medel. Om det är en ”extrem” position att inte kapitalister ska få stoppa skattemedel i egen ficka så kan man undra vem som är fundamentalist här.

Fast mest förunderligt blir det när mannen med doktorshatt i statsvetenskap(!) raljerar om att Jämtins ståndpunkt är ”enbart ideologisk”. För hans egen är ju byggd på sans, vett och vetenskap? För den hänvisar till Globaliseringsrådet – som han själv sitter i! En politiskt tillsatt grupp med lika stor ”vetenskaplig” trovärdighet som Kommunistiska Partiets Centralkommitté, eller elevrådets smakråd för den delen. Det är tyckande. Precis som Bergström sitter och tycker en jävla massa*, men försöker ge det ett sken av ”rationalitet” när det i praktiken handlar om marknadsliberalt fluff.

JR70703-catLeeg-fluff

Hans fluffar upp sig

Och det enda empiriska underlag han lutar sig på, nämligen att en ”allt större del av världens ekonomi handlar om tjänster” förmodligen är ett direkt felaktigt påstående. För när det gäller Sverige så har tjänsternas andel varit konstant de senaste 200 åren!** Och det bör då även gälla resten av världen, kan man tro.

* Alltså det är helt okej att tycka. Men skriv ut det, istället för att låtsas att det är ”objektivt” rätt. Ta strid för att det är okej att exploatera dina medmänniskor istället. Så kan vi ta den debatten i stället.

** Oavsett om man räknar med oavlönat (hushålls-)arbete eller ej.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: