Orwell underlag för terapi

Under uppväxten hyllades George Orwells Djurfarmen i otaliga sammanhang. Den var given att läsa på svenskan. Men jag blev alltid lika förvirrad över den bristfälliga analysen*. Så är det tydligen än i dag när man läser Rikard Westerbergs ledarstick i DN. Det har tvingat mig att läsa om den där förbaskade boken gång på gång på gång, trots att jag nog anser att hans mer ”okända” verk ger mer.

Men det är ju knappast ingen slump att 1984 och Djurfarmen lyfts upp då de kunnat användas som ideologiskt slagträ från höger mot vänster och därmed tjänat som bättre verktyg än när Eric Blair avslöjade kolonialismens och kapitalismens hierarkiska människoförakt i Dagar i Burma och Nere för räkning i London och Paris.

För vad är det egentligen som händer i Djurfarmen? Djuren reser sig emot den kapitalistiska utsugningen och förtrycket, men revolutionen skapar ett nytt ledarskikt och utsugning. Sista meningen lyder så här:

”The creatures outsidelooked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man; but already it was impossible to say wich was wich.”

Att som marknadsliberal hylla en bok som avslöjar att det inte går att se skillnad på den stalinistiska ledarklicken och kapitalets herrar verkar rena julafton för en psykoterapeut!

* Att man läser litteratur utifrån olika perspektiv är ju helt uppenbart. Arthur Koestlers Natt klockan 12 på dagen kan ses som en specifik antikommunistisk katekes – eller som en allmän beskrivning av hur makten fungerar när den bryter ned människan.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: