Bombade rubriksättare

Rubriksättare har en egendomlig förmåga att sprida dumheter och rena lögner, bara för att få till en catchy och kort mening. Ofta motsäger själva artikelinnehållet rubriken. Då normalläsaren läser rubriker, ibland ingressen och sällan hela artikeln är det just rubriceringen som sprider ”sanningen”.

Lite varstans i medierna sprider sig nu rubriken ”Lockerbiebombaren frigiven”. Att vara dömd för något är inte samma sak som att man är skyldig till det dådet. Domen mot Abdelbaset Ali al-Megrahi har fått svidande kritik av juridisk expertis och snarare ska betraktas som en politisk dom – då kostnaden i prestige och eventuella skadeståndskrav från Libyens sida mot ett över tio år långt handelsembargo initierat av FN på USA:s och Storbritanniens ”order” vore för hög för ett frikännande. Men rubriksättaren denne vet minsann!

Med tanke på att journalisten Anders Hellberg komplicerar fallet och bland annat påpekar att den brittiska anhöriggruppens talesman menar att:

– Jag har aldrig trott att Megrahi hade något med Lockerbie att göra, han har helt enkelt blivit en syndabock i ett politiskt spel. Irans inblandning har aldrig klarlagts.

Så blir det extra genant. Det är ju faktiskt en fördel att läsa de artiklar man ska rubricera. I stället för att sprida maktens ord och mening.

Annonser

2 svar

 1. men om man inte kan benämna dömda som skyldiga i media så blir det jobbigt.
  det är som att klaga på vädret i nyheterna , solen gick upp klockan si och så, men det är ju inte solen som går upp utan jorden som roterar osv osv.
  enligt klockan sprang bolt på världsrekord, men det är ju enligt klockan kanske inte alls stämmer. osv osv.
  skall man hålla på så blir livet lite jobbigt eller hur?

 2. Heh. Visst. Men journalisten löser det ju väldigt enkelt genom att skriva att libyern ”blev dömd för brottet”. Det är ju uppenbart ett omstritt fall och därför kanske man ska akta sig för tvärsäkra påståenden – den andre libyern friades helt.

  För det blir ju helt absurt om journalister ska låta jurister och inte forskare avgöra historiska ”fakta”.

  Sedan är det ju inte så att folk egentligen ”vet” att libyern förmodligen är oskyldig på samma sätt som folk egentligen vet att det är jorden roterar. Eller tror du det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: