Hur vi civiliserar Afghanistan

NATO: s talespersoner ljuger rutinmässigt om eventuella civila offer vid de evigt pågående bombningarna av landsbygden. Om vi vet detta förstår jag inte riktigt varför journalister fortsätter att gå på deras presskonferenser, öda tid på propaganda och ställa upp på deras teaterval.

Förmodligen handlar det om en sjuk självuppfattning. Om att vi i grunden är annorlunda. Vi är civiliserade. Vi skulle aldrig hugga huvudet av folk (vi släpper fosforbomber i stället – ungefär som i ett dataspel). Vår högstående kultur och fina fraser lyckas desarmera verklighetens råhet. På 1800-talet var det skönt tal om frälsning och upplysning*. Nu är det demokrati och mänskliga rättigheter. Alltid välpudrat och på elegant manér framfört långt i från slakten.

Då kan det vara på sin plats att även bryta ned den bilden. Och visa hur vår framstående kultur verkligen ser ut.

320x

Amerikanska ambassaden. På civilisatoriskt uppdrag i Kabul.

* Den medvetna frihandelspolitik som påtvingades Indien i kombination med ohemula jordskatter och arbetsläger kostade i ett par svältkatastrofer uppemot 30 miljoner indier livet i slutet av 1800-talet, enligt Mike Davis i Svält och kolonialism. Bara där har liberalismen formligen krossat fascismen i den bisarra ämnesdisciplin som tror att man kan lägga offer på ideologiers skuldkonton. Det kan noteras att de områden som nåddes av järnväg och var mest kommersialiserade också var de som drabbades hårdast av katastrofen.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: