Hugo Chavez – galen eller framsynt?

Med sina pompösa men ofta rätt underhållande utfall har Venezuelas president Hugo Chavez satt landet på världskartan. Att landet ringas in av den amerikanska militären och förbereder infiltration och krig har varit ett stående budskap från Caracas. Men det som för oss upplevs som paranoia har trots allt en viss grund.

Att amerikanska plan nu trängt in i landets luftrum är ju knappast att förvåna. Och det visar ju rätt tydligt, att precis som den amerikanske analytikern Mark Weisbrot menar, att USA: s ”Latinamerikapolitik blivit värre under president Barack Obama.

Trots fagert tal från Obama, så verkar det rätt orimligt att han ska kunna övervinna de inbyggda egenintressena i amerikansk utrikespolitik. Där varje stat eller folk som går sin egen väg utgör ett potentiellt hot.

Så bakom Chavez retorik om hotet från ”Imperiet” ligger i botten en rätt realistisk syn på omvärlden.

Annonser

4 svar

  1. DN’s artikel om amerikanska flygplan över venezuelanskt luftrum är ganska ordentligt felaktig. Ett obemannat flygplan från Colombia sägs ha flugit över en militärpostering i Venezuela, enligt venezuelanska källor, men man anklagar Colombia för att samarbeta med USA. Det är alltså en milsvid skillnad som svensk media dessvärre inte har koll på eller medvetet väljer att förvränga. Colombia och USA är två helt olika länder.

  2. Så länge Venezuela har olja så kommer USA inte att lämna Venezuela i fred. När Chavez säger att USA hotar Venezuela så är inte denna kränkning av luftrummet som nu har skett det enda som talar för att Chavez har rätt. Redan 2002 var USA/CIA inblandade i ett misslyckat kuppförsök i landet. Det var här som Chavez misstänksamhet och ilska mot USA på riktigt föddes. Och med rätta, kan man tycka. Vilka är USA att prata om frihet åt människor, när USA själva med hot ska diktera för andra länder vilka ledare dom ska ha? Är det frihet och demokrati?

  3. Intressant att Svenska media tar upp detta och ingnorerar att Chavez devalverar valutan med 17% (50%) pga av en 25% inflation.

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8449721.stm

    Fö, tar inte ens independent upp ”nyheten” om den sk gränskränkningen

  4. Bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: