om

Alla pyramidala system föder lismande papegojor som skämmer ut sitt intellekt för att klättra ett pinnhål upp i sin jakt på bekräftelse och status – såväl i Sovjetunionen, Förenta Staterna som här. Det blir extra tydligt inom massmedierna då dessa fungerar som den politiska och ekonomiska maktens megafoner – som nutidens prästerskap och spåmän springer de maktens ärenden under ett sken av ”allmänintresse”, ”objektivitet” och ”opartiskhet”.

Givetvis fjärrstyrs inte journalister och reportrar likt apatiska robotar från Rosenbad, Börsen eller LO-borgen utan det handlar om att man (nästan) aldrig hamnar i den positionen (på P1, Svt eller Dagens Nyheter) om man inte i grunden delar maktens värderingar och syn på omvärlden. Onekligen följer även språkbruket med på vägen.

sloth3

Annonser

8 svar

 1. Så är det ju- det kallas för institutionalisering. En del genomgår denna process på allvar medan andra fejkar sig till en position. Få individer är originella nog att våga stå bortanför etablerade sanningsknep. Dessutom handlar det ju om kulturidentitet…

  • Sant. ”Civilkurage” är bra mot mobbing i skolan och vägra förintelse i Tyskland 1942, men aldrig annars. Då har man ”samarbetsproblem”, är ”konfliktbenägen” och har ”bristande social kompetens”.

   För att man använder den så omhuldade yttrandefriheten.

 2. Att hävda att det var samma skit här som där – i Kina/Sovjet och USA har genom åren varit ett återkommande retoriskt grepp från kulturvänstern för att försöka demonisera USA och kapitalismen i allmänhet. Att det trots sin orimlighet kan användas överhuvudtaget beror på flera saker. En anledning är okunnighet om hur det verkligen var/är i Sovjet och Kina, försvinnande få svenskar besökte någonsin länderna i fråga. En annan anledning, som användes av Palme, är Sveriges före detta neutralitet och rädsla för Sovjet: Genom att låtsas ta lite avstånd från USA framstod Sverige på pappret som något mindre hotfullt för Sovjet. Sist men inte minst är kulturvänstern överrepresenterad bland de journalister som borde granska påståendets sanning. Svenska journalister har systematiskt romantiserat och bagatelliserat de brott mot mänskligheten som har begåtts i kommunismens namn. Inte minst folk från P1, SVT och DN.

  • Erik, snälla. Jag tar gärna en debatt. Men kom med saklig information som man väga och jämföra i stället för att ösa ur dig en massa tyckande.

   Att påstå att någon annan är ”okunnig” utan att precisera är som att säga att den personen är ”idiot”. Man bevisar ingenting.

   Jag menar att de olika systemen föder och har fött JA-sägare över hela linjen. I synnerhet inom medierna.

   Inte ett ord om antalet ”brott mot mänskligheten” som är en helt annan diskussion.

 3. Kom själv med fakta. Det är du som tycker att det är samma skit här som där och att det skulle vara samma sorts JA-sägare i medierna i USA som i Kina. Finns det överhuvudtaget några fakta som talar för att det är så? Du är bara ute efter att smutskasta USA och i din iver att göra det slätar du indirekt över de brott som kommunismen har fört med sig. Jag var i Sovjet som 6-åring 1979. Mina släktingar fick då dra för gardinerna för de ville inte visa grannarna att de hade besök från väst. Det skulle ha gett dem problem. Den sorts åsiktsförtryck (JA-sägeri om du så vill) som fanns i Sovjet och som finns i Kina går inte att jämföra med någonting i USA. Det är bara absurt och rider på den okunnighet som svenska journalister medvetet har skapat hos folk här genom att inte riktigt granska sånt som de själva gillar.

  • Därför jag driver den här bloggen…

   I USA sitter journalisterna och applåderar när Vita Huset håller presskonferens. Eller missade du den patriotiska uppvisningen av media i USA under senaste Irak-kriget? Läs journalisten http://phillipknightley.com/

   Det är samma psykologi som ligger bakom varför hierarkiska system (som är de dominerande både i Kina och USA) skapar och gynnar JA-sägare, karriärister, psykopater. Detta är knappast ett märkligt påstående.

   Jag har givetvis aldrig påstått att det såg exakt likdant ut i Sovjet som USA. Men i grunden fungerar det enligt samma (ovanstående) premiss – för att klättra håller man käften och anpassar sig. (Och förföljelse av svarta, judar, katoliker, socialister etc etc har varit legio, både formellt och informellt i USA. Men det är en annan diskussion.)

   Det var en tjeckoslovakisk dissident som skrev att vad de lärde sig i det gamla öst var att ”läsa mellan raderna, något ni i väst aldrig har lärt er – då illusionen är mäktigare än censuren”.

   Varför skulle jag vilja smutskasta USA? Jag tvärtom är fascinerad av landet. Thomas Jefferson är en av mina favoriter 🙂 Lägg därtill Clint Eastwood, Meryl Streep, Bernard Sanders, Alan Alda, Ron Paul, Noam Chomsky, Susan Faludi, John Carpenter och en en hel drös med fritänkare och fantastiska skapare.

 4. Tack för observanta inlägg! Länkar till messmedias på sidan och följer den med intresse!

  http://newsdoctor.wordpress.com

  • Tackar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: